Ismerkedés a Zippo öngyújtóval

Mint a legtöbb gyűjtőtárgy esetében, a Zippo öngyújtó gyártásának dátuma is gyakran befolyásolja annak értékét. Minden Zippo szélálló öngyújtó alján található értékes információk segíthetnek a gyártás dátumának meghatározásában. Az 50-es évek közepétől minden gyártott Zippo öngyújtó aljára dátumkódot nyomtattak. Az eredeti cél a minőségellenőrzés volt. A dátumkód azóta felbecsülhetetlen eszközzé vált a Zippo gyűjtők számára. Az 1933 és 1957 között gyártott öngyújtók többsége stílusa és modellje, valamint a szabadalom vagy a szabadalom alatt álló védjegyek alapján azonosítható.

A "Zippo" szó megjelenése az alsó bélyegzőben újabb nyomot ad a datáláshoz. Három nagy változás történt, amint az az alábbiakban látható. 1933-tól az 50-es évek közepéig a Zippo szót nyomtatott betűkkel bélyegezték. A Zippo script logót a 40-es évek végén fejlesztették ki, és 1955 körül fokozatosan bevezették az öngyújtó alsó bélyegzőjébe. A 70-es évek végén a logót átalakították. 1980-ban beépítették az alsó bélyegzőbe.

A történelmi Zippo logó

      

Dátumkódok

Ami a Zippo alapítójának, George G. Blaisdellnek minőségellenőrzési eszközként kezdődött, egy gyűjtő álma lett. A javításra visszaküldött öngyújtók esetleges mintázatának azonosítása érdekében minden Zippo öngyújtó alját jelölések sorozatával kódolták. Az 1950-es évek óta ezek a jelölések lehetővé teszik a legtöbb Zippo öngyújtó pontos dátumozását.


Jelenlegi dátum kódrendszer

A jelenlegi dátumkódrendszer betűt és kétjegyű számot használ a gyártás hónapjának és évének azonosítására.  

  • Az A és L közötti betűk a hónapot jelölik (A január, B február, stb.)
  • A két számjegy a készítés évének felel meg - 2014-re 14

Zippo jelenlegi öngyújtó azonosító kódok

Zippo Slim öngyújtó azonosító kódok

Világhírű garancia, Blaisdell úr világhírű garanciája, hogy a "Működik, vagy megjavítjuk" ma is kiterjed minden Zippo szélálló ögyújtóra.